Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ/ΠΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Ζητάμε την ψήφο σου για την εκλογή αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ασχολούνται με τις υπηρεσιακές μεταβολές και άλλα θέματα (άδειες εκπαίδευσης, άσκηση ιδιωτικού έργου κα.) των εργαζομένων. Οι αιρετοί μετέχουν επίσης στα πειθαρχικά συμβούλια. Είναι γνωστό ότι πλειοψηφία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπως και στα Πειθαρχικά, έχει πάντοτε η εκάστοτε κυβέρνηση, αφού τα 3 από τα 5 μέλη είναι διορισμένα. Ακόμη χειρότερα στις Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης, στις οποίες μετέχουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν προβλέπεται ούτε καν δικαίωμα ψήφου. Τόσο δημοκρατικά και δίκαια… Είναι επίσης γνωστό ότι το θεσμικό – νομικό πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων και της πολιτικής που χαράσσουν κάθε φορά το κράτος και οι κυβερνήσεις, κινείται στα πλαίσια του αντιδραστικού Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Παρόλα αυτά και παρά τον αρνητικό συσχετισμό δίνουμε τη μάχη μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για τα δικαιώματα των συναδέλφων και πολλές φορές έχουμε επιτυχία και κατακτήσεις.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Γνωρίζεις ότι δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στη Διοίκηση και ούτε λειτουργούμε ρουσφετολογικά. Γνωρίζεις επίσης ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε, ότι περνά από το χέρι μας, όμως τα γενικότερα προβλήματα που μας βασανίζουν δεν κρίνονται ούτε στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ούτε θα λυθούν από εκεί. Η υπεράσπιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα καλά οργανωμένο, μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα.

Μόνο η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στον αγώνα, μόνο η μαζική, αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ειδικά αυτήν την περίοδο που η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πολύ μεγάλη και αφορά διάφορους τομείς της ζωής τους.

Το καλοκαίρι ψηφίστηκε ο αντεργατικός νόμος έκτρωμα ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ο οποίος παρεμβαίνει στην καρδιά των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, τινάζοντας στον αέρα την ζωή κάθε  οικογένειας. Πάει πολύ η κυβέρνηση να εμφανίζει ως “πρόοδο” την αύξηση του χρόνου εργασίας, στην εποχή που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και το προοδευτικό είναι να μειώνεται ο χρόνος εργασίας, να εξασφαλίζεται δουλειά για όλους, με σύγχρονους όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του προηγούμενου αιώνα για να κερδίζουν περισσότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συγχρόνως επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου ώστε, χωρίς εμπόδια, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με όρους “σύγχρονου σκλάβου”. Στήνουν νέα εμπόδια στην πάλη του εργατικού κινήματος, επιδιώκουν να μετατρέψουν την απεργία σε μια συμβολική πράξη, επιστρατεύοντας το ηλεκτρονικό φακέλωμα, διώξεις συνδικαλιστών κλπ. Φοβούνται ένα κίνημα που οργανώνει την πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Φοβούνται ένα κίνημα που δεν θα έχει για “μέτρο” τον δήθεν ρεαλισμό -το περίφημο “ε και τι να κάνουμε;” που ψιθυρίζουν ήδη πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν κυβερνητικές καρέκλες- αλλά θα έχει σταθερά μπροστά τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα.

Την ώρα που ψήφισαν αυτόν τον αντεργατικό νόμο, την ίδια ώρα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της πανδημίας είναι ανύπαρκτα και το σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και με σοβαρές ελλείψεις. Θυσιάζει μάλιστα την υγεία των εργαζομένων όταν απαιτείται η στήριξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως στον τουρισμό το καλοκαίρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα η χώρα μας να έχει ένα μεγάλο αριθμό νεκρών.

Γι αυτό το λόγο σε καλούμε και με την ψήφο σου για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια να εκφράσεις τη γενικότερη καταδίκη της αντιλαϊκής επίθεσης που συνεχίζει να δυναμώνει. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει το νήμα από τους προηγούμενους, ενισχύοντας το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο. Όλες αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές έχουν αντανάκλαση και στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων καθώς σχετίζονται άμεσα με τις υπηρεσιακές μεταβολές μας, το νέο μισθολόγιο, την κινητικότητα, την αντιδραστική αξιολόγηση και τη στοχοθεσία, τους νέους Οργανισμούς και τα περιγράμματα θέσης, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και τόσα άλλα που αποτελούν κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός κράτους που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο για τη στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων και εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενούς και τα λαϊκά στρώματα, απέναντι στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δίνουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε ρυθμίσεις που χτυπάνε τα δικαιώματα και τη ζωή μας. Βασικό κριτήριο της ψήφου και για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να είναι ποιο κίνημα μπορεί σήμερα να τους σταματήσει, να τους εμποδίσει, να ανατρέψει αυτούς που μας παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα:

  • Κίνημα που αποδέχεται σαν δεδομένους τους αντιλαϊκούς νόμους ή κίνημα που παλεύει να τους ανατρέψει, μέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια;
  • Κίνημα που “αναθέτει” τάχα στους αιρετούς και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να λύσουν τα προβλήματα ή κίνημα που παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στον αγώνα, σε συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα;
  • Κίνημα που σπέρνει αυταπάτες για μια “άλλη, καλή” αξιολόγηση, στο πλαίσιο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ή κίνημα που να παλεύει συνολικά κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο;
  • Κίνημα που θα βάζει πλάτη για να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική, που θα καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν “φιλολαϊκές” λύσεις, χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ ή κίνημα που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για ανάπτυξη σε όφελος του λαού;

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού και οι αιρετοί τους αποδέχονται όλο το πλαίσιο της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, που γεννά φτώχεια και ανεργία, που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό το γεγονός καθορίζει τη στάση τους και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Μπορεί να εμφανίζονται κάθε φορά ως αδέσμευτοι, υπερκομματικοί, ενωτικοί αλλά οι ίδιοι επικαλούνται τη «νομιμότητα» που θέτει η εκάστοτε κυβέρνηση και αποδεικνύεται στενός κορσές που συνθλίβει τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς δεν είμαστε αδέσμευτοι αλλά δεσμευμένοι από τα συμφέροντα των εργαζομένων τα οποία και καθορίζουν τη δράση μας. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και σε αυτούς λογοδοτούμε.

Έχεις πείρα από τη στάση των  άλλων δυνάμεων. Γνωρίζεις πολύ καλά πόσο ακριβά στοίχισε στους εργαζόμενους και στο κίνημα, όσες φορές επικράτησαν σε αυτό οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Πάρε κι εσύ θέση. Μπες στον Αγώνα. Έλα στο σωματείο σου, πάρε μέρος στη Γενική Συνέλευση, στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες. Δώσε ώθηση στην ανασύνταξη του κινήματος, δυνάμωσε το ΠΑΜΕ.                                   

Οκτώβριος 2021

ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΑΣ/ΠΑ