Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Πολεμικής Αεροπορίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 3 ΙΟΥΝΗ 2021 ΑΠΕΡΓΙΑ.

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης

Να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

  • 8  ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 8ΩΡΟ
  • ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • 10 ΩΣ 13 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΩΣ 78 ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • ΩΣ 150 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΊΑ ΜΕ 20% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ
  • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΌ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΊΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

Καμιά πλευρά της ζωής του εργαζόμενου δεν μένει ανεπηρέαστη και δεν γλιτώνει από την διάλυση όλων των κατακτήσεων. Κανένα αίτημα των μεγαλοεργοδοτών δεν έμεινε έξω από ένα σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αλλαγές στα εργασιακά δίνουν «δύναμη στον εργαζόμενο». Πόσο «δυνατός» όμως θα αισθάνεται κάποιος όταν δεν θα μπορεί να υπολογίζει πότε, πόσο και πώς θα δουλεύει; Όταν η εργασία θα επιτρέπεται να είναι ως 13 ώρες την ημέρα, συνεχόμενα ή σπαστά, από το σπίτι ή από το χώρο εργασίας, Κυριακές και αργίες.

Πόση δύναμη έχει όποιος δεν ξέρει πότε θα δει το παιδί του, πόσο εισόδημα θα φέρει στο σπίτι, πού θα είναι ο χώρος εργασίας του, ποια μέρα θα ξεκουραστεί; Αυτό ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ που θα είναι ανοιχτά Κυριακή από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ! Σήμερα υπάρχουν 17 ελαστικές μορφές εργασίας που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες ώρες την ημέρα, λίγες μέρες το μήνα, λίγους μήνες το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερό εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια και ελεύθερο χρόνο.

Καμία αυταπάτη ότι τα μέτρα δεν μας ακουμπάνε τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Το κράτος που νομοθετεί τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θα την εφαρμόσει στους εργαζόμενούς του. Ήδηεπί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος 4498/2017 για τη 12ωρη εργασία των νοσοκομειακών γιατρών. Ή μήπως μπορεί να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας Κυριακές, αργίες, 7 ημέρες την βδομάδα και οι υπηρεσίες του κράτους, όπως οι ελεγκτικές, να μείνουν στο απυρόβλητο; Ήδη επεκτείνεται η 24ωρη λειτουργία και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, όπως έχει γίνει στα ΚΕΠ και πήγε να εφαρμοστεί στις εφορίες μέσα στην πανδημία. Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσα από τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, με τα σχέδια για προσλήψεις εργαζομένων μόνο με τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.

Έχουμε εμπειρία. Οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της κρίσης οδήγησαν σε διαθεσιμότητες, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και πάγωμα μισθών στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι παίρνει μέτρα για το καλό μας. Μα ποιο είναι αυτό το καλό; Ότι οι απεργίες θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια, ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολική πράξη, αφού οι απεργοί θα είναι όσοι επιτρέπει το κράτος των εργοδοτών, δίχως να μπορούν να περιφρουρήσουν την ίδια τους τη διεκδίκηση; Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει για τις απεργίες την υποχρέωση για την  «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» στο 33% !! Το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται στα πόστα τους για να απογειωθεί έστω και ένα αεροπλάνο ή για να κινηθεί έστω και ένας συρμός, καταλαβαίνει ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.! Πρόκειται για ακόμα ένα εμπόδιο που έρχεται να «κουμπώσει» στη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη ΓΣ που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου και στο νόμο κατά των διαδηλώσεων.

Ότι το διευθυντικό δικαίωμα της απόλυσης δεν θα αναιρείται πλέον ούτε από τα δικαστήρια; Ποιανού άραγε καλό υπηρετεί το γεγονός ότι η ύπαρξη των συνδικάτων θα επιτρέπεται μόνο αν τα μέλη τους είναι φακελωμένα, αν οι ψηφοφορίες γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να έχουν ευκολότερη πρόσβαση οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί μηχανισμοί;

Ποιος είναι αυτός που ωφελείται από την μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα και θα στελεχώνεται από το διευθυντικό προσωπικό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών κ.λ.π.;

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που προσπαθούν να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω. Από το 1990 και μετά ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, ξηλώνουν τη μία κατάκτηση των εργαζομένων μετά την άλλη για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική είναι η οδηγία 2003/88/ΕΚ που προβλέπει μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία, μέχρι 78 ώρες εργασίας ανά βδομάδα. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν για μας και τα παιδιά μας.

Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προσχηματική καθώς από κοινού, μαζί με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), διαδοχικά και σταδιακά νομοθετούν με μοιρασμένους ρόλους διαμορφώνοντας το υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι στις 3 Ιουνίου παίρνουμε

την υπόθεση στα χέρια μας.

ΓΙΑΤΙ πραγματική πρόοδος είναι η πάλη των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Η επιστημονική γνώση να αξιοποιείται για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των ψηφιακών εργαλείων και μέσων να αξιοποιείται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και την ευημερία όλου του λαού.

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστικό παρών στην Πανελλαδική, Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ, που προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ για τις 3 Ιουνίου τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα

που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση.

Να καταργηθεί  όλη η αντεργατική νομοθεσία και οι διατάξεις της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

31/05/21